Russische iconen

Aankoop categorie: Iconen/kunst

Heeft u een icoon geërfd? Vraag u zichzelf dan af wat het icoon waard is. Bent u op zoek naar specialisten in het kopen en verkopen van iconen? Bij het bedrijf Kostbaar bent u in goede handen. Onze zakelijke relaties strekken zich uit tot onder meer Rusland en Griekenland, waar het orthodoxe geloof en de orthodoxe kerk zeer sterk vertegenwoordigd zijn. Internationale relaties helpen ons om voor u topprijzen te realiseren.

De belangrijkste namen van de Russische icoonschildering:

Theophanes the Greek  (1340-1410)
In de geschiedenis van Rusland behoort deze naam ongetwijfeld tot een nationale trots. Theophanes de Griek was een iconenschilder uit Constantinopel. Toen hij rond 1370 als buitenlandse gast naar Rusland kon komen, vermoedde niemand dat Theophanes de Griek (vandaar de bijnaam) een van de grootste iconenschilders in Rusland zou worden. Theophanes de Griek kwam op 30-jarige leeftijd naar Novgorod. Daar verfijnde hij zijn vaardigheden in muurschilderingen, stichtte de Novgorod-school en maakte een grote selectie paneelschilderijen op devotionele fresco’s en miniaturen in de stad. De icoon van de Don Madonna (rond 1380) is een van zijn Novgorod-meesterwerken. Het pictogram bevindt zich nu in de Tretyakov Gallery, Moskou.
Rond 1395 werd  Theophanes de Griek uitgenodigd in Moskou, waar hij een groot aantal religieuze schilderijen maakte voor de Geboortekerk van Maria (1395) in het Kremlin in Moskou. Deze omvatten de aartsengelkathedraal (1399) en de kathedraal van de aankondiging rond 1405 (in samenwerking met Andrei Rublev).
Historici beschrijven Theophane’s Byzantijnse stijl of penseelvoering als bijna impressionistisch in hun kracht en strengheid. Theophanes de Griek is erin geslaagd om Byzantijns vakmanschap te combineren met de Russische geest, waardoor hij wereldwijd een onmiskenbare meester is.

Andrej Rublev  (1360-1430)
Andrej Rublev was een monnik en woonde samen met andere iconenschilders in het Andronikov-klooster in Moskou. Voor het eerst in de geschiedenis wordt de naam genoemd in de Kerk van de Aankondiging in het Kremlin. Tot zijn grootste werken behoren muurschilderingen in de kerk van zijn klooster (1408) en in de kerk van de Maria-Tenhemelopneming in Vladimir. Rond 1422 schilderde hij ook de Drievuldigheidskerk in het Sergiev-klooster in Sergiev Passad.
De Troiza, het icoon van de Heilige Drie-eenheid, werd rond 1411 gemaakt.​ Het icoon toont de scène uit de Bijbel waarin drie engelen Sarah en Abraham bezoeken. Het originele icoon werd pas in 1904 herontdekt en is sindsdien onderzocht. De betekenis van het werk is gevarieerd, veel historici proberen achter de schermen te kijken wat er gebeurt. Rublev probeerde de Drie-eenheid af te schilderen als een eenheid zonder duidelijk onderscheid te maken tussen de Zoon, God de Vader en de Heilige Geest.
Andrei Rublev is de geschiedenis ingegaan als symbool van de wedergeboorte van het christelijk geloof. Twee eeuwen lang werden Rusland en het christelijk geloof overschaduwd onder het Tataars-Mongoolse juk. Andrei Rublev heeft geholpen om de christelijke identiteit weer onder de aandacht te brengen. Hij is een van de heiligen van de oosters-orthodoxe kerk. Troiza, het icoon van de Heilige Drie-eenheid, wordt vandaag tentoongesteld in de Tretyakov Gallery in Moskou.

Simon Fyodorowitsch Ushakow  (1626-1686)
Simon Ushakow  is een van de beroemdste Russische kunstenaars uit de 17e eeuw. Ushakov ontwikkelde een nieuwe stijl van het schilderen van iconen. Destijds was het een hervorming in de Russische geschiedenis. Ongeveer 50 iconen van Simon Ushakov zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven, de meeste iconen worden getoond op tentoonstellingen. Op 22-jarige leeftijd was Ushakov een van de dichtstbijzijnde iconenschilders die aan het hof van de tsaar mocht leveren. Tsaar Alexei Mikhailovich Romanov was ook onder de indruk van zijn veelzijdige talent. Naast het maken van iconen beheerste hij zich ook de muurschildering en miniatuurschildering. Een interessant punt is dat  Simon Ushakov de eerste was die zijn werken schreef markeerde en dat gaf als het ware een indicatie van zijn persoon, wat toen nog ongebruikelijk was. Zijn grootste verdienste is de ontwikkeling van het “Fryzhsky-proces” en metaalgraveertechnieken.
De “Fryzhsky“-techniek is een diep houtsnijwerk dat het mogelijk maakt om volume, textuur en kleur in beeld te brengen. Veel geschreven bronnen uit het culturele erfgoed van de kunstenaar zijn bewaard gebleven, waaronder de eerste Russische verhandelingen over iconografie. Het beroemdste werk van de meester is het Beeld van de Vladimir Moeder van Goduit 1652. Zijn werk ging veel verder dan het schilderen van iconen, fresco’s op de muren van de tsaristische kamers van het Kremlin, de muren van de aartsengelkathedraal en de Assumptie-kathedralen. Zelfs munten werden geslagen van Ushakovs schetsen. Een bekend werk van Simon Ushakow is het icoon “Drie-eenheid” of “de Oudtestamentische Drie-eenheid“. De icoon is rond 1671 geschilderd, gebaseerd op de compositie van de icoon door Andrei Rublev .
De opstelling weerspiegelt de scène uit de afbeelding van Rublev, elementen worden herhaald, maar niet hun uitvoering. De Drie-eenheid van Ushakova pronkt met een andere achtergrond, antieke bogen en zuilen geven de icoon een heel ander geluid. Een zorgvuldige toeschouwer zal zien dat het meubilair op de foto met verbazingwekkende details is afgebeeld. De gezichten van de engelen zijn volledig opnieuw geïnterpreteerd, de vleugels van de engelen zien er voor de kijker erg realistisch uit. Historici vermoeden dat Simon Ushakov van plan was deze goddelijke drie-eenheid begrijpelijker en toegankelijker te maken voor mensen, en dat is hem gelukt.

Bel ons op: 06-28 25 13 11

Bel nu voor een afspraak met Kostbaar.nl

Neem contact op met Kostbaar.nl

4 + 12 =

Team Kostbaar.nl staat voor u klaar

Kostbaar.nl maakt deel uit van het familiebedrijf Schreuders-Moerkerken in Rotterdam, traditie sinds 1926. Schreuders-Moerkerken was het eerste bedrijf dat het wereldwijd unieke concept ontwikkelde om goud te kopen met behulp van touringcars. Neem. nu contact met ons op of laat uw kostbaarheden taxeren bij Kostbaar.nl via het taxatieformulier. Een aankoop vindt plaats in contanten of door directe overboeking, zonder limiet! Wij zorgen ervoor!

Kost-Baar.nl

Meer Iconen/kunst dat wij aankopen

Wat onze klanten vertellen

Désirée Schimmel
Désirée Schimmel
2024-05-13
Nette, professionele inkopers. Zeer vriendelijk en boden een keurige prijs. Transparant in hun handelen en uitleg. Ook prima advies wat te doen bij niet in te nemen artikelen. Maakten het geld meteen over waar je bijzat. Als we nog eens wat hebben, gaan we zeker weer zaken doen.
Bart Decnop
Bart Decnop
2024-05-12
Vandaag bezoek aan huis van team kost-baar, zeer deskundig duo, goede prijs gekregen voor een prijzig horloge. Nogmaals dank.
Joyce Pronk
Joyce Pronk
2024-04-28
In Rijswijk geweest bij de heer Antaeus Tsakonis en zijn verloofde met sieraden uit de nalatenschap van mijn schoonmoeder. Wat een hartelijke, open en betrouwbare mensen. Alle stukken worden beoordeeld en gewogen waar je bij bent. Na akkoord werd het bedrag direct op mijn bankrekening bijgeschreven. Nogmaals bedankt voor de zeer prettige ervaring!
Rob Raimond
Rob Raimond
2024-04-25
Wij houden een plezierig gevoel over aan onze ontmoeting met Antaeus Tsakonis en Anne Plomb. De heer Tsakonis bleek niet alleen deskundig te zijn, maar tegelijk heel transparant en informatief. Bovendien nam hij uitvoerig de tijd om het e.e.a. te beoordelen en toe te lichten. Al met al werd het een geanimeerde bijeenkomst afgesloten met een faire prijs en met een flesje Griekse wijn. Proost!!!
Gennaro Leone
Gennaro Leone
2024-04-25
Sehr netter freundlicher Kontakt, sachliche Beratung. Da wir Laien in Bezug von Schmuck sind wurden wir ausführlich Informiert . Sehr gerne wieder. Vielen Dank Familie Leone
Beri M
Beri M
2024-04-24
Expertise op z'n best! Antaeus en Anne zijn een topteam en de gastvrijheid was groot! Heel erg bedankt voor de service en raad hun hun zeer zeker aan bij familie en kennissen! Nogmaals bedankt!
Claudia Bertels
Claudia Bertels
2024-04-23
We hebben een groot deel van onze sieraden laten taxeren en ingeleverd tegen een goeie prijs. Aardige en fijne medewerker die ons goed heeft geholpen, we zijn zelfs nog een 2e keer teruggekomen met nog wat sieraden. Mochten we ooit weer eens wat van de hand doen dan zullen we dit weer via deze organisatie doen! Nogmaals bedankt! Yvonne & Claudia Bertels
Stanny Mandias
Stanny Mandias
2024-04-23
Warm en persoonlijk ontvangst!!! Optimaal betrouwbaar en erg prettige communicatie. Service liet niets te wensen over. Ik kan het een ieder aanraden! Nogmaals mijn hartelijke dank aan Antaeus Tsakonis en Anna, die mij bij de receptie ontving en uitgeleide deed. Erg fijne en mooie persoonlijkheden!!!
Dick Smit
Dick Smit
2024-04-18
Vandaag super netjes te woord gestaan en geholpen bij de verkoop van de Breitling van mijn overleden vader. Zeer professioneel geholpen, vriendelijk en betrouwbaar. DANK!
Rob de Vries
Rob de Vries
2024-04-16
15-04-24 in Nieuwegein op afspraak geweest bij Kost-Baar. Uit de nalatenschap van mijn moeder waren wat munten en sieraden te voorschijn gekomen, waarvan wij, de kinderen, de waarde niet konden inschatten. Het kontakt met de heer Tsakonis verliep zeer prettig. Goede uitleg over hoe de taxatie in zijn werk gaat. Alle stukken werden bekeken, gewogen en op waarde geschat. Uiteindelijk bleek het, op enkele kitsch stukken na, best waardevol. Ik kreeg een mooi bedrag aangeboden en na legitimatie stond het geld direct op mijn bankrekening. De week voorafgaand aan de afspraak met de heer Tsakonis was ik langsgeweest bij het Goudwisselkantoor in mijn woonplaats. Uiteindelijk bleken de aangeboden spullen een veelvoud aan waarde te hebben dan mij bij het Goudwisselkantoor werd geboden. Ik wil dit toch even toevoegen. Dus het kontakt met Kost-Baar was prettig en persoonlijk. Er werd tijd genomen voor goede uitleg en uiteindelijk kreeg ik ook een veel mooier en reëler bedrag voor de spullen.

Bekend van radio en televisie

NPO Start
KRO
Max
Funke
Panorama
AD
FD
NOS
NOS