Baltische barnsteen

Aankoop categorie: Amber

Amber is “het goud van de zee”. Een uitdrukking die iedereen waarschijnlijk al eens eerder heeft gehoord. Barnsteenjuwelen zijn vooral populair in de Baltische landen, waar ook barnsteen wordt gevonden. Barnsteensieraden waren in de naoorlogse periode bij iedereen geliefd. Het was een beetje een thuis voor Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog uit de gebieden van Oost- en Zuidoost-Europa werden verdreven. Barnsteen wordt tegenwoordig vaak geclassificeerd als ‘oma-sieraden’ en blijft hangen in de stoffige lades. Wat voor velen als erfelijke ballast wordt beschouwd, is een grote trend in het Verre Oosten. Het fossiele Baltische boomsap wordt als een luxe goed beschouwd en dat zie je terug in de prijs. De barnsteen is van groot belang voor de traditionele Chinese geneeskunde, de steen zou een genezende werking hebben op het hele lichaam. In het boeddhisme is barnsteen een van de genezende stenen van de wijzen.
Niet alle soorten barnsteen zijn bijzonder waardevol. De insluiting van insecten in de barnsteen bijvoorbeeld is zelden gewild op de Chinese markt, de puur gele of honingkleurige / butterscotch stenen hebben prioriteit. Amber is een lucratief product en dat trekt natuurlijk ook zwarte schapen naar de markt. Aan Barnsteen sieraden kan gemakkelijk worden geknoeid of zelfs vervalst. Het is daarom raadzaam om een ​​deskundige te raadplegen. Het team van Kostbaar helpt u graag verder. Wij beoordelen uw barnsteen sieraden geheel vrijblijvend en kosteloos. Wij staan ​​al jaren in contact met Chinese klanten en realiseren voor u de beste prijs. Neem contact met ons op, we horen graag van u en uw amberkleurige exemplaren!

Herkomst, oorsprong en bijzonder effect

Amber is in feite fossiele hars uit subtropische naaldbossen die gedurende enkele miljoenen jaren zijn gevormd. De oudste barnsteen stamt uit het tertiaire tijdperk, van 66 tot 2,6 miljoen jaar geleden. De hars komt uit een boom tevoorschijn en op weg naar de grond vangt het insecten, planten en kleine dieren op, dit zijn zogenaamde insluitsels. In de warme periode in het Tertiair vindt eerst fermentatie plaats. De hars wordt transparant door de zon en warmte, de steen lijkt dan helder. Dus hoe troebeler het amber is, hoe minder zon het heeft gezien, wat daarmee ook de kleurvariatie verklaart. Contact met hete lucht verhardt de hars, en hevige regen en overstromingen voeren het weg van de bomen. De hars wordt blootgesteld aan hoge druk, bedekt met sediment en sterk geperst. Amber krijgt zijn onmiskenbare glans door het slijpen door zand, stof en kiezelstenen. Baltische barnsteen is in overvloed te vinden aan de zuidelijke Baltische kust. Dat is makkelijk uit te leggen. De zogenaamde “barnsteenbossen” bevonden zich meestal in het huidige Scandinavië en de stroming in de zee voerde de stenen naar de kust.

Amber-locaties

De naam Baltische barnsteen spreekt voor zich. De bekendste ontdekkingsplek van Europa is de Baltische regio. Amber is vooral overvloedig aanwezig aan de kusten van Polen en de Baltische republieken. Verzamelaars hebben een bijzonder goede kans om barnsteen te vinden op de stranden van Mecklenburg-Vorpommern, vooral op Hiddensee, Rügen en Usedom. Met een beetje geluk wordt barnsteen ook gevonden aan de Oostzeekust van Sleeswijk-Holstein. De verzamelaar moet goed uitgerust zijn bij het zoeken, bij voorkeur met een lamp en rubberen laarzen, want barnsteen komt vaak voor op het wad. De zoektocht is de moeite waard aan de Noordzeekust, in de duinen van Helgoland en Büsum, maar ook op de stranden van de Oost- en Noord-Friese eilanden.

Genezingseffect

Barnsteen of amber heeft mensen in vele tijdperken gefascineerd. De vondsten laten zien dat onze voorouders 10.000 jaar geleden sieraden maakten van de fossiele hars. In de kerk werd brandende barnsteen als wierook gebruikt. Al in de middeleeuwen schreven mensen magische krachten toe aan barnsteen. Het werd beschouwd als een beschermer tegen heksen en demonen. Tegenwoordig zou barnsteen ook een genezende werking hebben, de steen zou helpen bij huidaandoeningen. Een amberkleurige ketting zou de pijn van de kinderen verlichten als ze tandjes krijgen.

Wil je barnsteen verkopen bij Kostbaar?

Mocht u barnsteen  willen verkopen, neem dan gerust contact met ons op. Het is voor leken vaak onmogelijk om te beoordelen of het waardevol of inferieur barnsteen is. Wij helpen u graag kosteloos en vrijblijvend verder. Door onze zakelijke relaties in China zijn bij barnsteen vaak hoge inkoopwaarden mogelijk. Kostbaar handelt in uw belang en in uw voordeel!

Bel ons op: 06-28 25 13 11

Bel nu voor een afspraak met Kostbaar.nl

Neem contact op met Kostbaar.nl

6 + 7 =

Team Kostbaar.nl staat voor u klaar

Kostbaar.nl maakt deel uit van het familiebedrijf Schreuders-Moerkerken in Rotterdam, traditie sinds 1926. Schreuders-Moerkerken was het eerste bedrijf dat het wereldwijd unieke concept ontwikkelde om goud te kopen met behulp van touringcars. Neem. nu contact met ons op of laat uw kostbaarheden taxeren bij Kostbaar.nl via het taxatieformulier. Een aankoop vindt plaats in contanten of door directe overboeking, zonder limiet! Wij zorgen ervoor!

Kost-Baar.nl

Meer Amber dat wij aankopen

Bekijk meer

Wat onze klanten vertellen

Désirée Schimmel
Désirée Schimmel
2024-05-13
Nette, professionele inkopers. Zeer vriendelijk en boden een keurige prijs. Transparant in hun handelen en uitleg. Ook prima advies wat te doen bij niet in te nemen artikelen. Maakten het geld meteen over waar je bijzat. Als we nog eens wat hebben, gaan we zeker weer zaken doen.
Bart Decnop
Bart Decnop
2024-05-12
Vandaag bezoek aan huis van team kost-baar, zeer deskundig duo, goede prijs gekregen voor een prijzig horloge. Nogmaals dank.
Joyce Pronk
Joyce Pronk
2024-04-28
In Rijswijk geweest bij de heer Antaeus Tsakonis en zijn verloofde met sieraden uit de nalatenschap van mijn schoonmoeder. Wat een hartelijke, open en betrouwbare mensen. Alle stukken worden beoordeeld en gewogen waar je bij bent. Na akkoord werd het bedrag direct op mijn bankrekening bijgeschreven. Nogmaals bedankt voor de zeer prettige ervaring!
Rob Raimond
Rob Raimond
2024-04-25
Wij houden een plezierig gevoel over aan onze ontmoeting met Antaeus Tsakonis en Anne Plomb. De heer Tsakonis bleek niet alleen deskundig te zijn, maar tegelijk heel transparant en informatief. Bovendien nam hij uitvoerig de tijd om het e.e.a. te beoordelen en toe te lichten. Al met al werd het een geanimeerde bijeenkomst afgesloten met een faire prijs en met een flesje Griekse wijn. Proost!!!
Gennaro Leone
Gennaro Leone
2024-04-25
Sehr netter freundlicher Kontakt, sachliche Beratung. Da wir Laien in Bezug von Schmuck sind wurden wir ausführlich Informiert . Sehr gerne wieder. Vielen Dank Familie Leone
Beri M
Beri M
2024-04-24
Expertise op z'n best! Antaeus en Anne zijn een topteam en de gastvrijheid was groot! Heel erg bedankt voor de service en raad hun hun zeer zeker aan bij familie en kennissen! Nogmaals bedankt!
Claudia Bertels
Claudia Bertels
2024-04-23
We hebben een groot deel van onze sieraden laten taxeren en ingeleverd tegen een goeie prijs. Aardige en fijne medewerker die ons goed heeft geholpen, we zijn zelfs nog een 2e keer teruggekomen met nog wat sieraden. Mochten we ooit weer eens wat van de hand doen dan zullen we dit weer via deze organisatie doen! Nogmaals bedankt! Yvonne & Claudia Bertels
Stanny Mandias
Stanny Mandias
2024-04-23
Warm en persoonlijk ontvangst!!! Optimaal betrouwbaar en erg prettige communicatie. Service liet niets te wensen over. Ik kan het een ieder aanraden! Nogmaals mijn hartelijke dank aan Antaeus Tsakonis en Anna, die mij bij de receptie ontving en uitgeleide deed. Erg fijne en mooie persoonlijkheden!!!
Dick Smit
Dick Smit
2024-04-18
Vandaag super netjes te woord gestaan en geholpen bij de verkoop van de Breitling van mijn overleden vader. Zeer professioneel geholpen, vriendelijk en betrouwbaar. DANK!
Rob de Vries
Rob de Vries
2024-04-16
15-04-24 in Nieuwegein op afspraak geweest bij Kost-Baar. Uit de nalatenschap van mijn moeder waren wat munten en sieraden te voorschijn gekomen, waarvan wij, de kinderen, de waarde niet konden inschatten. Het kontakt met de heer Tsakonis verliep zeer prettig. Goede uitleg over hoe de taxatie in zijn werk gaat. Alle stukken werden bekeken, gewogen en op waarde geschat. Uiteindelijk bleek het, op enkele kitsch stukken na, best waardevol. Ik kreeg een mooi bedrag aangeboden en na legitimatie stond het geld direct op mijn bankrekening. De week voorafgaand aan de afspraak met de heer Tsakonis was ik langsgeweest bij het Goudwisselkantoor in mijn woonplaats. Uiteindelijk bleken de aangeboden spullen een veelvoud aan waarde te hebben dan mij bij het Goudwisselkantoor werd geboden. Ik wil dit toch even toevoegen. Dus het kontakt met Kost-Baar was prettig en persoonlijk. Er werd tijd genomen voor goede uitleg en uiteindelijk kreeg ik ook een veel mooier en reëler bedrag voor de spullen.

Bekend van radio en televisie

NPO Start
KRO
Max
Funke
Panorama
AD
FD
NOS
NOS