Amber wordt al ongeveer 6000 jaar gewaardeerd en gebruikt als edelsteen en het is ook al ongeveer 4500 jaar een lucratief handelsartikel. De zachte consistentie en kleurvariatie bieden tal van verwerkingsmogelijkheden. Barnsteen wordt vaak gebruikt voor de productie van houtsnijwerk of als deksteen (barnsteenkamer). De barnsteenkamer is het grootste kunstwerk gemaakt van fossiele hars ter wereld. De lambrisering van de kamer zou volledig van barnsteen moeten zijn, later wordt dit kunstwerk het “achtste wereldwonder” genoemd.
De kamer is gemaakt in opdracht van koning Friedrich I van Pruisen, het ontwerp is gemaakt door Andreas Schlueter (architect en beeldhouwer). Talrijke barnsteensnijders uit Königsberg en Danzig waren bij het object betrokken. Wandbekleding en meubilair van barnsteen werden oorspronkelijk geïnstalleerd in het stadspaleis van Berlijn. In 1716 schonk de Pruisische koning Friedrich Wilhelm I de lambrisering aan de Russische tsaar Peter I, de Grote. In feite was het meer een uitwisseling van geschenken die ze deden om een alliantiezegel tegen Zweden te vieren. De amberkleurige lambrisering werd ingeruild voor soldaten.
De kamer kwam pas echt tot zijn recht in 1743. Tsarina Elisabeth liet de kamer uitbreiden onder toezicht van de Italiaanse restaurateur en zeer getalenteerde vakman Alexander Martelli, die aan het hof van de tsaar werkte, en liet deze inbouwen in het Winterpaleis in Sint-Petersburg, later in het Catharinapaleis in Tsarskoye Selo. Gedurende deze tijd werkte de Italiaanse architect Bartolomeo Francesco in dienst van het Russische hof. Gedurende deze tijd werkte de Italiaanse architect Bartolomeo Francesco in dienst van het Russische hof. Hij voegde pilasters van spiegels en verguld houtsnijwerk toe aan de kamer.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog slaagde de Sovjetregering er niet in om de wandpanelen en het interieur te verwijderen. In 1941 werden de lambrisering en het interieur door de Duitse Wehrmacht verwijderd en als oorlogsbuit meegenomen. De amberkleurige kamer werd in opdracht van de taskforce Reichsleiter Rosenberg binnen 36 uur ontmanteld en goed verpakt naar het kasteel Königsberg vervoerd. De kamer was daar op korte termijn ingericht. Er wordt aangenomen dat de barsteenkamer waarschijnlijk in vlammen opgegaan is aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen het kasteel van Königsberg werd verwoest. Een andere veronderstelling is dat de kamer aan boord van het schip “Karlsruhe” zou moeten zijn. Dit schip is waarschijnlijk tot zinken gebracht door Sovjetvliegtuigen.
De replica van de barnsteenkamer begon rond 1980. Uit die tijd zijn maar heel weinig foto’s bewaard gebleven, je moest genoegen nemen met een paar historische zwart-witfoto ’s als sjabloon. Met name de profielstroken en mozaïeken moesten natuurgetrouw worden gekopieerd. Dit omvangrijke werk werd genereus ondersteund door Ruhrgas AG. De zaal werd opgeleverd ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan van de stad Sint-Petersburg in 2003.
Als u barnsteensnijwerk heeft en informatie wilt over de waarde, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! De vraag naar barnsteensnijwerk is groot en kan tot hoge inkoopprijzen leiden. Wij stellen u een vrijblijvende koopofferte voor. Door onze talrijke zakelijke relaties kunnen we barnsteen aanbieden aan verschillende mogelijke klanten en u de hoogst mogelijke prijs geven. Wij werken in uw belang en naar uw tevredenheid!