Nieuws

Stralende snit

by | mrt 23, 2021 | Diamant

Of het nu gaat om briljant, ovaal, peer, smaragd of hartgeslepen stenen, alle soorten sneden zijn onderworpen aan optische wetten en moeten volgens bepaalde wiskundige richtlijnen worden gesneden. Voor allemaal wordt hetzelfde doel nagestreefd: optimale helderheid en totale reflectie van het licht. Modetrends beïnvloeden echter welke soorten snit naar voren komen.

Bij het sorteren van fantasiesnedes zijn de eisen niet zo streng als bij een briljant slijpsel. Fantasiesneden zijn niet onderhevig aan een vaste rangschikking van facetten. De slijper zal proberen de vorm van de snede af te stemmen op de natuurlijke vorm van de ruwe diamant om materiaalverlies te minimaliseren. De omtrek moet echter harmonieus zijn, sterke uitstulpingen op een peer of ovale snit bijvoorbeeld zijn onaantrekkelijk en zien er onharmonisch uit in de ogen van de toeschouwer. Een steen met een asymmetrische kromming krijgt automatisch een (subjectieve) waardevermindering bij het beoordelen van de snede.

De radiantsnede is een combinatie van de briljant- en smaragdsnede en heeft in totaal 70 facetten. Visueel kan de snede worden verward met een smaragd snede. De radiant slijpvorm is verkrijgbaar in veel verschillende facetcombinaties. De snede heeft een zeer goede schittering en een relatief laag gewichtsverlies. Het is een gevestigde waarde geworden op de diamantmarkt. De snede is in 1977 ontworpen door Henry Grossbard, een medewerker van de Radiant Cut Diamond Company (RCDC). Het maakt indruk met zijn goede schittering en is goed ontvangen op de markt door diamantslijpers.