Nieuws

Saffier

by | mrt 23, 2021 | Edelstenen

Wilt u een saffier verkopen?

Wie kent de intens blauwe saffieren niet? Misschien bent u de eigenaar van een zeldzame saffier en wilt u deze verkopen. Wat is er nodig om een ​​saffier te verkopen? Wat is de beste manier om dit aan te pakken? Wat is deze fijne blauwe steen eigenlijk waard en welke prijs kunt u verwachten bij verkoop? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder als u een saffier wilt verkopen. Kost-Baar kan een realistische schatting maken van wat u bij de verkoop voor uw saffier kunt krijgen.

De saffier

Fijne saffier met een zeldzame getrapte snede

De saffier komt uit de korundgroep en vertoont op de hardheidsschaal van Mohs een hardheid van 9. Dit betekent dat hij alleen door de diamant kan worden bekrast (hardheidsgraad 10). Er is geen ander natuurlijk harder mineraal of gesteente, alleen de diamant.
Saffieren komen vooral voor in Sri Lanka, Thailand, India en Myanmar (voorheen Birma). Wat velen niet weten, is dat de saffier in veel kleurvariaties verkrijgbaar is, zoals roze, geel en paars. Deze moeten echter ook expliciet worden aangeduid als bijvoorbeeld “roze saffier”. Maar ook hier zijn er twee uitzonderingen! Een rode saffier is een robijn. De robijnen de saffier bevinden zich beide in de korundgroep en hebben daarom dezelfde structuur, daarom kreeg de populaire rode saffier omwille van de eenvoud de naam robijn. Een saffier met een bepaalde geelroze kleur wordt een padparadscha genoemd. De populaire blauwe saffier zou “korenbloemblauw” moeten zijn. Deze poëtische term beschrijft heel goed de optimale kleur van een saffier, een duidelijk en intens blauw. Geen hemelsblauw en ook niet een heel donkerblauw, bijna zwartblauw, wat “helaas” vaak wordt gezien en ook deze bijna zwarte saffieren worden tegen hoge prijzen verkocht. De saffier krijgt zijn blauwe kleur door de tussenkomst van ijzer, kobalt en titanium. In het geval van saffier moeten de insluitsels zo min mogelijk zijn, omdat hier gefacetteerde sneden het best tot hun recht komen. De korundgroep staat bekend om zijn kattenoog- of stereffecten vanwege willekeurige insluitsels die in de steen zijn gerangschikt. Saffieren waarvan wordt vermoed dat ze een dergelijk effect hebben, worden geslepen in een cabochonsnede, d.w.z. ovaal of rond, zonder facetten.

Antieke ring met 1 karaat navette geslepen saffier

Over het algemeen spelen de insluitsels natuurlijk een rol bij het bepalen van de waarde. Indien mogelijk mag een mooie, gefacetteerde saffier geen direct zichtbare insluitsels hebben. Saffieren die troebel zijn door pure insluitsels en niet langer doorschijnend zijn, hebben geen hoge waarde. Gewicht is een ander evaluatiecriterium. Hoe meer een saffier weegt in een goede kleur, des te waardevoller hij is. De saffier wordt ook vaak nagebootst. De eerste synthetisch geproduceerde saffier werd al in het begin van 1900 gepubliceerd en op de markt gebracht. Gekleurd glas wordt ook vaak gebruikt als namaak of doorzichtige mineralen, waaronder een blauw laagje geplakt zit. Imitaties kunnen door sommige experts, zoals het team van Kost-Baar, gemakkelijk worden herkent, anderen moeten wellicht intensiever worden onderzocht.
De bekendste blauwe saffier heet “Star of India”. Dit is een stersaffier (ovaal geslepen, zonder facetten) met een gewicht van 536 karaat en de grootte van een golfbal. Het werd meer dan 300 jaar geleden ontdekt als een ruwe steen in Sri Lanka. Het heeft lange tijd in het American Museum of Natural History in New York gestaan en is in 1964 zelfs samen met andere edelstenen gestolen. De dief werd al na 2 dagen gepakt en de saffier kon worden teruggebracht naar het museum. De Zweedse koninklijke familie heeft ook een grote verscheidenheid aan saffieren die in sieraden worden gebruikt.

Dus hoe verkoopt u een saffier bij Kost-Baar?

Om een ​​saffier te verkopen of te laten taxeren kunt u ons bezoeken tijdens onze kantooruren in onze kantoren of tijdens onze campagnedagen. Het aanbieden van de saffier is essentieel voor een waardering of voor een verkoop, daarom kopen we geen waardevolle voorwerpen per post of andere verzendserviceproviders. Het is onze topprioriteit dat u direct betrokken bent bij alle tests. In het geval van een saffier zijn de kleur, het soort insluitsels, de snede en het gewicht erg belangrijk voor een verkoop. We gaan met onze instrumenten kijken naar de saffier en kijken naar bijvoorbeeld optische afwijkingen

De voorwaarde voor een aankoop is de gegarandeerde authenticiteit van de saffier, daarom vragen we u om een ​​bewijs van de natuurlijkheid, kleur, oorsprong en eventueel gewicht ervan mee te nemen. Als deze niet beschikbaar zijn, kunnen we u adressen geven om de relevante informatie te verkrijgen.

Om contact met ons op te nemen, verwijzen wij u naar het menu-item: Contact