Nieuws

Robijn

by | mrt 23, 2021 | Edelstenen

Wilt u een robijn verkopen?

Misschien bent u de eigenaar van een robijn en wilt u deze verkopen. Wat is er nodig om een ​​robijn te verkopen? Wat is de beste manier om dit aan te pakken? Wat is een robijn  waard en wat levert de verkoop op? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder als u een robijn wilt verkopen. Kost-Baar kan een realistische schatting maken van wat uw robijn bij verkoop kan opleveren.

De robijn

De rode robijn is een van de meest populaire en dure edelstenen. Het komt voornamelijk voor in Azië en Oost-Afrika. Het behoort tot de korundgroep en heeft de 9e hardheidsgraad op de hardheidsschaal van Mohs. De hardste edelsteen is de diamant met de hardheidsgraad 10. Figuurlijk uitgedrukt moet een robijn “duivenbloedrood” zijn. Deze term is misschien wat irritant, maar hij beschrijft heel duidelijk hoe de kleur van een robijn idealiter zou moeten zijn zodat hij ook een hoge waarde heeft, namelijk heel intens rood met een lichte, blauwachtige toon. De robijn krijgt zijn rode kleur door sporen van chroomzuur, die zijn ingebed in zijn specifieke chemische structuur. Robijnen zijn uiteraard op de markt in alle schakeringen rood, van bleekroze tot bijna zwartrood. Hierbij moet u bij aankoop ook letten op een mooie, intens rode kleur. Robijnen worden in vele vormen gesneden, of het nu ovaal, rond, hartvormig, rechthoekig is, alles is mogelijk. Facetgeslepen stenen zijn het beste voor zeer heldere robijnen, zonder insluitsels. Een robijnrode cabochon (ovaal of rond, zonder facetten) is daarentegen meer geschikt voor robijnen met speciale optische effecten als gevolg van hun insluitsels (bv. rutielnaaldjes). Voor de waarde is, zoals bij alle edelstenen, natuurlijk ook de grootte of het gewicht doorslaggevend. Hoe meer karaat een mooie robijn heeft, hoe waardevoller hij is bij aankoop en verkoop.

 

Zeer fijne achthoekig geslepen robijn

Een ander cruciaal punt is de natuurlijkheid van de robijn. Robijnen worden lange tijd met hitte behandeld om bijvoorbeeld de kleur te perfectioneren, of om oppervlakkige scheurtjes te vullen. Behandelde robijnen zijn niet zo waardevol als natuurlijk mooie robijnen. Aangezien robijnen van hoge kwaliteit zeer gewild en waardevol zijn, duiken er natuurlijk voortdurend imitatie-robijnen op in de aan- en verkoopsector. Imitatie robijnen zijn onder meer rode spinel, rood glas, rode toermalijn, granaat, enz.
Een van de bekendste geslepen robijnen is de “Sunrise Ruby” met een eindgewicht van 25,59 karaat. Het werd gevonden als een ruwe steen in Birma en vervolgens in een kussenvorm gesneden. Zijn perfecte kleur en zijn enorme gewicht waren doorslaggevend voor het onvoorstelbare bedrag van 30,42 miljoen dollar, waarvoor hij in 2015 in Genève werd geveild.
Zelfs koningin Elizabeth II van Engeland is gefascineerd door robijnen, want in 1973 gaf ze haar persoonlijke hofjuwelier de opdracht om een ​​tiara te maken met Birmese robijnen. Koningin Elizabeth II droeg deze tiara meerdere keren bij officiële, feestelijke afspraken.
Een robijnrode armband van Marlene Dietrich, gemaakt in platina, werd ooit bij Sotheby’s in New York  geveild voor iets minder dan $ 1 miljoen.

Dus hoe verkoopt u een robijn bij Kost-Baar?

Om een ​​robijn te verkopen of te laten taxeren, kunt u ons bezoeken tijdens onze kantooruren in onze kantoren of tijdens onze campagnedagen. Het aanbieden van de robijn is essentieel voor een waardering of voor een verkoop, daarom kopen we geen kostbaarheden per post of andere verzendserviceproviders. Het heeft voor ons de hoogste prioriteit dat je direct bij alle tests aanwezig bent. Bij een robijn zijn de kleur, de snede en het gewicht erg belangrijk voor de verkoop. We inspecteren de robijn met onze instrumenten en onderzoeken hem bijvoorbeeld op optische afwijkingen
De voorwaarde voor een aankoop is de gegarandeerde authenticiteit van de robijn, daarom vragen we u om een ​​bewijs van de natuurlijkheid, kleur, oorsprong en mogelijk gewicht ervan mee te nemen. Als deze niet beschikbaar zijn, kunnen we u adressen geven om de relevante informatie te verkrijgen.
Om contact met ons op te nemen, verwijzen wij u naar het menu-item: Contact