Nieuws

Platina

by | mrt 23, 2021 | Platina

Platina baar 999,5 fijn platina


Wilt u platina verkopen?

Als u van plan bent om items of kostbaarheden van platina te verkopen, dan bent u in goede handen bij Kost-Baar, want platina kopen is een kwestie van vertrouwen! Kost-Baar handelt sinds 1926 in kostbaarheden en edelmetalen. Als een van de weinige bedrijven op het gebied van taxaties van edelmetalen en kostbaarheden werkt Kost-Baar door persoonlijk contact zeer nauw samen met de raffinaderij in Rotterdam (www.edelmetaalsm.nl), wat voor u als klant zeer voordelig is. Zonder omwegen of tussenstations zijn wij bij het proces betrokken als het gaat om het smelten van platina bij een aan- en verkoop. De kosten van het smelten worden dus zo laag mogelijk gehouden.

Wat is platina?

Net als goud en zilver is platina een van de edelmetalen, wat onder meer betekent dat het bestand is tegen lucht, water en andere omgevingsinvloeden zoals bijvoorbeeld huidzweet en parfum. Het smeltpunt van platina is 1769°C, wat veel hoger is dan dat van fijn goud met een smeltpunt van 1063°C. Het heeft ook een hogere dichtheid, dus het is zwaarder dan goud met hetzelfde volume. Platina werd al rond 3000 voor Christus door mensen gevonden en verwerkt tot sieraden. Dit was lange tijd waarschijnlijk te wijten aan het onvermogen van mensen om platina van gouddeeltjes te scheiden. De naam platina komt van het Spaanse woord “platina”, wat zich vertaalt als “klein zilver “. Het duurde lang voordat de mensheid de bijzondere eigenschappen inzag en ook technieken ontwikkelde om platina van andere metalen te scheiden en industrieel te winnen. In 1783 was het eindelijk zover dat Louis Bernard Guyton de Morveau, een Franse chemicus en politicus, een techniek ontwikkelde voor de winning en eenvoudige verwerking van platina. Het succesverhaal van platina begon. Aan het begin van de 19e eeuw werden platina sieraden vakkundig gemaakt. Waar tot dan vaak zilver
gebruikt als diamanten zettingen (wit naar wit), nam platina nu deze rol op zich. De waarde van platina overtrof al snel de waarde van goud. In 2008 was platina twee keer zo duur als goud! Ondertussen is de prijs veranderd als gevolg van economische ontwikkelingen; platina ligt nu onder de goudprijs, maar is nog niet te versmaden voor een verkoopproject!

Onder andere de volgende artikelen zijn van platina gemaakt:

  • munten
  • sieraden (vooral trouwringen)
  • penpunten
  • katalysatoren
  • laboratoriumapparatuur
  • tandheelkundige implantaten

Platina wordt als sieraad verwerkt in de legering 950 / – platina, als munt in 999,5 platina.

Naast platina zijn er ook de 5 platinametalen : rhodium, osmium, palladium, iridium, ruthenium. Alle platinametalen zijn ook edelmetalen, hebben een hoge dichtheid en vergelijkbare chemische eigenschappen. Rhodium en palladium worden ook gebruikt bij het maken van sieraden. Ruthenium wordt gebruikt in de elektrische industrie en als extra metaal in platinalegeringen. Osmium wordt gebruikt bij de vervaardiging van implantaten. Iridium wordt gebruikt in platinalegeringen of bij de vervaardiging van penpunten, balpenvullingen, als beschermlaag voor zonnebrillen en nog veel meer.

Dus hoe verkoopt u platina bij Kost-Baar?

De verkoop van platina aan ons is altijd persoonlijk en legitiem (op vertoon van identiteitskaart of rijbewijs). Dit is onze topprioriteit! Wij zijn een bedrijf met een rijke traditie en komen graag persoonlijk in contact met onze klanten en bouwen aan wederzijds vertrouwen. Wij doen daarom geen aankopen door artikelen per post of iets dergelijks in te sturen. Als u aan ons verkoopt, ontvangt u het aankoopbedrag direct contant! Een andere mogelijkheid is om uit te betalen via bankoverschrijving. U kunt bij ons op kantoor terecht in een prettige en ontspannen sfeer en daar de verkoop of waardering laten doen. Als verdere mogelijkheid bieden wij u aan om ter plaatse een afspraak te maken (huisbezoek).

Meer informatie over onze kantoren of het maken van afspraken vindt u onder het menu-item: Contact