Vooral bij geërfde militaria is een betrouwbaar adres van groot belang. De firma Kostbaar heeft zich op de markt gevestigd als een eerlijke handelaar en heeft een goede reputatie opgebouwd. In de loop van de tijd zijn onze internationale zakenrelaties meer en meer gegroeid, onze militariaverzamelaars zijn over de hele wereld verspreid en waarderen ons als een serieuze handelaar. Wilt u uw geërfde medailles of militaria uit de Eerste of Tweede Wereldoorlog verkopen? Bij het bedrijf Kostbaar bent u aan het juiste adres. Wij adviseren u graag! Op basis van de huidige marktprijzen bepalen wij de waarde van uw medailles en militaria.
Orders en onderscheidingen van de Eerste Wereldoorlog
Het erekruis van de Eerste wereldoorlog
Het Erekruis werd op 13 juli 1934 geschonken door Reichspräsident Paul von Hindenburg. Het was de eerste staatsprijs ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog.
Het erekruis is gemaakt in 3 varianten:
- Erekruis voor frontstrijders met zwaarden
- Erekruis voor soldaten zonder zwaarden
- Erekruis voor overlevende weduwen en ouders van gevallen soldaten zonder zwaarden
Het erekruis werd in de 3 versies in totaal zo’n 10.000.000 keer uitgegeven en is daarom niet ongewoon. Het kruis werd altijd samen met een oorkonde uitgereikt. Alle Duitse soldaten die aan een veldslag of schermutseling hadden deelgenomen, werden aan het front als strijders beschouwd. Later werd het aantal ontvangers uitgebreid naar Oostenrijk, het Saarland en aanverwante gebieden zoals het Sudetenland en Memelland. Vanaf 18 augustus 1934, kort na de dood van Hindenburg op 2 augustus 1934, werden de kruisen uitgereikt op naam van de Führer en Reichskanzler.
Het IJzeren Kruis
Deze oorlogsprijs werd uitgereikt door de Pruisische koning Friedrich Wilhelm III. Geschonken in drie klassen op 10 maart 1813 in Breslau ter gelegenheid van de bevrijdingsoorlog. Koning Wilhelm I van Pruisen herhaalde de toekenning van het IJzeren Kruis met het begin van de Frans-Duitse oorlog op 19 juni 1870. In 1914 zette keizer Wilhelm II van Pruisen de traditie van de onderscheidingen voort. Door zijn brede praktijk van toekenning werd deze onderscheiding bijna een Duitse order. De vierde en laatste uitreiking werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog geïnitieerd door de rijkskanselier Adolf Hitler. Het IJzeren Kruis werd vanaf 1 september 1939 officieel uitgereikt in vier klassen.
Van 1813 tot 1918 werd het IJzeren Kruis in drie klassen geschonken.
- Iron Cross II, met een zwart-wit lint
- IJzeren Kruis I, met zwart-wit lint en borstkruis
- Grootkruis van het IJzeren Kruis
Orde van de Tweede Wereldoorlog
Van 1939 tot 1945 werd het IJzeren Kruis uitgebreid tot vier varianten
- IJzeren Kruis II klasse, met zwart-wit-rood lint
- IJzeren kruis I-klasse, plug-in kruis
- Ridderkruis van het IJzeren Kruis, het hogere niveau
- Grootkruis van het IJzeren Kruis
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het IJzeren Kruis opnieuw geïntroduceerd door de Rijkskanselier Adolf Hitler. Het kruis werd nu massiever gemaakt en het jaartal op de voorkant werd veranderd in 1939 (1813 kwam op de achterkant) en het hakenkruis werd in het midden geplaatst. Het lint was ook veranderd in zwart-wit-rood. Het belangrijkste verschil tussen de fundamenten van 1813, 1870 en 1914 en 1939 was de gevechtsmissie. De stichtingen van vóór 1939 hadden rekening gehouden met alle betrokkenen bij de oorlog, ook al waren zij niet bij de strijd betrokken. Vanaf 1939 werden deze aanvankelijk uitgesloten van de onderscheiding, het War Merit Cross werd geschonken aan de betrokkenen op het thuisfront.
Kruis voor Oorlogsverdiensten
Het Kruis voor Oorlogsverdiensten werd op 18 oktober ingesteld door Rijkskanselier Adolf Hitler. Het kruis werd in twee klassen uitgereikt en was als het ware een vervanging voor het IJzeren Kruis op het lint van de niet-strijders en voor de toekenning van de Verdienste van het Vaderland en de Civiele Verdienste. Het Kriegsverdienstkreuz werd met en zonder zwaarden vervaardigd. Met zwaarden werd het Kruis uitgereikt voor bijzondere diensten in de oorlogsvoering of voor bijzondere diensten onder vijandelijk krijgsgeweld; zonder zwaarden werd het Kruis uitgereikt voor dezelfde diensten maar zonder vijandelijk krijgsgeweld.
Ridderkruis van het IJzeren Kruis 1939
Het Ridderkruis is het hoogste niveau van het IJzeren Kruis. Het kruis nam de plaats in van de vroegere orde “Pour le Mérite”. De Orde “Pour le Mérite” (Frans “Voor Verdienste”) werd ingesteld door Koning Frederik II en was de hoogste onderscheiding voor dapperheid die de Koning van Pruisen aan een officier kon toekennen. Het Ridderkruis was de op één na hoogste militaire onderscheiding in de Tweede Wereldoorlog. De hoogste onderscheiding was het Grootkruis van het IJzeren Kruis en werd slechts eenmaal uitgereikt, aan Hermann Göring.
Voor de toekenning van het Ridderkruis was het bezit van het IJzeren Kruis der 1e en 2e klasse vereist, IJzeren Kruizen uit de Eerste Wereldoorlog kwamen niet in aanmerking. In uitzonderlijke gevallen kunnen alle 3 klassen tegelijk worden toegekend. Het Ridderkruis werd aan een lint om de hals gedragen.
Het Ridderkruis werd ongeveer 7000 keer uitgereikt. Het Ridderkruis met eikenbladeren 890 keer. Het Ridderkruis met eikenbladeren en zwaarden 160 keer. Het Ridderkruis met eikenbladeren, zwaarden en diamanten werd slechts 27 keer toegekend. Minimum vereiste voor toekenning van het Eikenblad met Zwaarden en Diamanten was de onvoorwaardelijke eerdere toekenning van het Ridderkruis van het IJzeren Kruis met Eikenbladeren en Zwaarden. Het was ontoelaatbaar om een stap over te slaan. Bij de toekenning van de Eikenbladeren met Zwaarden en Diamanten werd niet opnieuw een Ridderkruis uitgereikt, maar alleen de Eikenbladeren met Zwaarden en Diamanten, een nieuw halslint en een duplicaat van de Eikenbladeren met Zwaarden en Diamanten voor eerstelijns dienst.