Heeft u een icoon geërfd? Vraagt u zich dan af wat het icoon waard is! Bent u nu op zoek naar specialisten in de aan- en verkoop van iconen? U bent in goede handen bij de Kostbaar, onze zakenrelaties reiken o.a. tot Rusland en Griekenland, waar het orthodoxe geloof en de orthodoxe kerk zeer sterk vertegenwoordigd is. Internationale relaties helpen ons om voor u topprijzen te realiseren.
De orthodoxe kerk wordt gekenmerkt zich door veel schilderijen. Ze zijn geschilderd op houten panelen en tonen Jezus, heiligen of bepaalde scènes uit de Bijbel. Schilderijen van heiligen behandelen thema’s uit zowel het Oude en het Nieuwe Testament, en tonen, het leven van heiligen. Deze afbeeldingen worden iconen genoemd. Deze term komt uit het Grieks en betekent “beeld of gelijkenis”. De icoonschilderkunst bloeit met de oprichting van het Byzantijnse Rijk in 330 tot AD. Het schilderen van heiligen werd al snel populair in alle sociale klassen. De kunst verspreidde zich over het hele geografische gebied van het Byzantijnse rijk en beïnvloedde alle landen. Er wordt gezegd dat de kunst van het schilderen van iconen of de hand van de iconenschilder door God wordt geleid. De iconen zijn grotendeels door de monniken geschilderd. De oudste nog bestaande exemplaren dateren uit de 4e eeuw. De meeste iconen kwamen uit Griekenland, Macedonië, Rusland, Roemenië en Cyprus.
De belangrijkste technieken voor het maken van de iconen zijn encaustiek , schilderen op hout , mozaïek zetten en houtsnijwerk. Iconen zijn vaak bedekt met messing, ijzer of zilver, de zogenaamde oklad. Goud, zilver en edelstenen worden ook gebruikt bij de verwerking. Sommige iconen halen in onze tijd onbetaalbare prijzen op.
Toch is voorzichtigheid geboden; want niet alles wat blinkt is goud. Er liggen veel vervalsingen op de loer op de antiekmarkt, dus het is noodzakelijk om een deskundige om advies te vragen.
Nu rijst de vraag wat de authenticiteit van een icoon kenmerkt. Op dit punt wordt de reproductiemethode genoemd. Iconen worden met de hand gemaakt, natuurgetrouw geschilderd volgens modellen, en krijgt het label ‘echt icoon’. Bij aankoop van het icoon wordt vaak een certificaat meegegeven met de aanduiding “echt icoon”. Wat echter later zorgt voor valse verwachtingen bij het verkopen. Men moet altijd een onderscheid maken tussen “echt icoon” en “origineel icoon”, want dat is ook de reden voor het prijsverschil.
Om dit verschil te beoordelen, om de ouderdom van het icoon te bepalen, om de productietechniek te herkennen – dit zijn de belangrijkste aandachtspunten die bijdragen aan het bepalen van de verkoopprijs en die zijn buitengewoon belangrijk.
Als Kostbaar team staan wij u graag bij bij de verkoop van uw icoon en adviseren wij u kosteloos en vrijblijvend.