Heeft u een icoon geërfd? Vraagt u zich dan af wat het icoon waard is. Bent u op zoek naar specialisten in het kopen en verkopen van iconen? U bent bij Kostbaar aan het juiste adres. Onze zakelijke relaties strekken zich uit tot onder meer Rusland en Griekenland, waar het orthodoxe geloof en de orthodoxe kerk zeer sterk vertegenwoordigd zijn. Internationale relaties helpen ons om voor u topprijzen te realiseren.
Griekenland is orthodox georiënteerd land. Iedereen die ooit in Griekenland op vakantie is geweest, kan het alleen maar bevestigen: Kloosters en prachtige kerken zijn overal in Griekenland te bewonderen. Het schilderen van iconen speelt natuurlijk een belangrijke rol in dit land. Als je de kunst van het schilderen van iconen wilt leren, moet je je mengen in de traditie van de kerk. Het is een lange weg; je moet de traditionele vormen bestuderen, de beelden correct interpreteren en nog veel meer. Griekse iconen zijn meestal in tempera op hout geschilderd. Uiteraard zijn ook andere technieken voor het vervaardigen van de iconen bekend, bijvoorbeeld gebeeldhouwde iconen of uit het metaal gegoten iconen.
Houten iconen zijn meestal geschilderd op lindehout of een ander soort harsvrij hout. Het houten paneel wordt eerst grof geborsteld, het schilderoppervlak wordt met linnen (later ook met papier) beplakt. Hierop worden meerdere krijtlagen met beenderlijm aangebracht, en tot slot wordt alles glad geschuurd zodat er in eerste instantie een witte achtergrond ontstaat. De achtergrond is verguld. Destijds was alleen het vergulden van bladgoud bekend. Het vergulden mag niet opzichtig zijn en op de achtergrond gaan zitten. Vervolgens wordt de verf aangebracht. De kleurkeuze wordt niet aan het toeval overgelaten. Eerst worden donkere kleuren gebruikt en tenslotte de lichte kleuren. Als het pictogram klaar is, moet het een jaar rusten. Zodra alle chemische processen zijn afgerond, wordt de icoon ingegoten met lijnzaadolie. De kleuren spelen een bijzondere rol bij het schilderen van iconen. Zoals reeds vermeld, wordt de achtergrond meestal gemaakt van bladgoud. Het wordt verondersteld dat dit het goddelijke licht zou belichamen. Wit is de kleur van licht, groen en blauw worden geassocieerd met schepping en donkerrood is de kleur van het goddelijke.
Bekende iconenschilders in Griekenland
Veel iconenschilders in Griekenland zijn meestal anoniem. In het verhaal worden echter twee namen genoemd.
Theophanes Streletzas Bathas (ca. 1500-1559)
Deze kunstenaar was een monnik en vertegenwoordiger van de Kretenzische school en werd erg beroemd om zijn fresco’s . Hij legde zich voornamelijk toe op de kloosterschilderkunst. Hij ging de geschiedenis in als hoedster van de Griekse schilderkunst. Hij zorgde ervoor dat de kunstvormen bewaard bleven tijdens het bewind van de Turken.
El Greco (1541-1614)
El Greco werd geboren in 1541 in wat nu Heraklion is. Hij was een van de beste iconenschilders van zijn tijd op Kreta. El Greco was een naturel, naast het schilderen van iconen werkte hij aan schilderijen, beeldhouwkunst en architectuur. El Greco emigreerde naar Italië en schilderde eerst in Venetië, daarna in Rome en ook in Madrid. Hij woonde onder meer ook in Toledo (Spanje), waar hij verschillende kunstwerken schilderde voor de Spaanse koninklijke familie. Hoewel de meester tientallen jaren in het buitenland had doorgebracht, was het zijn laatste wil om hem na zijn dood in Griekenland te begraven. Helaas is nog niet bekend waar zijn graf zich bevindt.