Griekse iconen

Aankoop categorie: Iconen/kunst

Heeft u een icoon geërfd? Vraagt u zich dan af wat het icoon waard is. Bent u op zoek naar specialisten in het kopen en verkopen van iconen? U bent bij Kostbaar aan het juiste adres. Onze zakelijke relaties strekken zich uit tot onder meer Rusland en Griekenland, waar het orthodoxe geloof en de orthodoxe kerk zeer sterk vertegenwoordigd zijn. Internationale relaties helpen ons om voor u topprijzen te realiseren.
Griekenland is orthodox georiënteerd land. Iedereen die ooit in Griekenland op vakantie is geweest, kan het alleen maar bevestigen: Kloosters en prachtige kerken zijn overal in Griekenland te bewonderen. Het schilderen van iconen speelt natuurlijk een belangrijke rol in dit land. Als je de kunst van het schilderen van iconen wilt leren, moet je je mengen in de traditie van de kerk. Het is een lange weg; je moet de traditionele vormen bestuderen, de beelden correct interpreteren en nog veel meer. Griekse iconen zijn meestal in tempera op hout geschilderd. Uiteraard zijn ook andere technieken voor het vervaardigen van de iconen bekend, bijvoorbeeld gebeeldhouwde iconen of uit het metaal gegoten iconen.
Houten iconen zijn meestal geschilderd op lindehout of een ander soort harsvrij hout. Het houten paneel wordt eerst grof geborsteld, het schilderoppervlak wordt met linnen (later ook met papier) beplakt. Hierop worden meerdere krijtlagen met beenderlijm aangebracht, en tot slot wordt alles glad geschuurd zodat er in eerste instantie een witte achtergrond ontstaat. De achtergrond is verguld. Destijds was alleen het vergulden van bladgoud bekend. Het vergulden mag niet opzichtig zijn en op de achtergrond gaan zitten. Vervolgens wordt de verf aangebracht. De kleurkeuze wordt niet aan het toeval overgelaten. Eerst worden donkere kleuren gebruikt en tenslotte de lichte kleuren. Als het pictogram klaar is, moet het een jaar rusten. Zodra alle chemische processen zijn afgerond, wordt de icoon ingegoten met lijnzaadolie. De kleuren spelen een bijzondere rol bij het schilderen van iconen. Zoals reeds vermeld, wordt de achtergrond meestal gemaakt van bladgoud. Het wordt verondersteld dat dit het goddelijke licht zou belichamen. Wit is de kleur van licht, groen en blauw worden geassocieerd met schepping en donkerrood is de kleur van het goddelijke.

Bekende iconenschilders in Griekenland
Veel iconenschilders in Griekenland zijn meestal anoniem. In het verhaal worden echter twee namen genoemd. 

Theophanes Streletzas Bathas (ca. 1500-1559)
Deze kunstenaar was een monnik en vertegenwoordiger van de Kretenzische school en werd erg beroemd om zijn fresco’s . Hij legde zich voornamelijk toe op de kloosterschilderkunst. Hij ging de geschiedenis in als hoedster van de Griekse schilderkunst. Hij zorgde ervoor dat de kunstvormen bewaard bleven tijdens het bewind van de Turken.

El Greco  (1541-1614)
El Greco werd geboren in 1541 in wat nu Heraklion is. Hij was een van de beste iconenschilders van zijn tijd op Kreta. El Greco was een naturel, naast het  schilderen van iconen werkte hij aan schilderijen, beeldhouwkunst en architectuur. El Greco emigreerde naar Italië en schilderde eerst in Venetië, daarna in Rome en ook in Madrid. Hij woonde onder meer ook in Toledo (Spanje), waar hij verschillende kunstwerken schilderde voor de Spaanse koninklijke familie. Hoewel de meester tientallen jaren in het buitenland had doorgebracht, was het zijn laatste wil om hem na zijn dood in Griekenland te begraven. Helaas is nog niet bekend waar zijn graf zich bevindt.

Bel ons op: 06-28 25 13 11

Bel nu voor een afspraak met Kostbaar.nl

Neem contact op met Kostbaar.nl

7 + 11 =

Team Kostbaar.nl staat voor u klaar

Kostbaar.nl maakt deel uit van het familiebedrijf Schreuders-Moerkerken in Rotterdam, traditie sinds 1926. Schreuders-Moerkerken was het eerste bedrijf dat het wereldwijd unieke concept ontwikkelde om goud te kopen met behulp van touringcars. Neem. nu contact met ons op of laat uw kostbaarheden taxeren bij Kostbaar.nl via het taxatieformulier. Een aankoop vindt plaats in contanten of door directe overboeking, zonder limiet! Wij zorgen ervoor!

Kost-Baar.nl

Meer Iconen/kunst dat wij aankopen

Wat onze klanten vertellen

Désirée Schimmel
Désirée Schimmel
2024-05-13
Nette, professionele inkopers. Zeer vriendelijk en boden een keurige prijs. Transparant in hun handelen en uitleg. Ook prima advies wat te doen bij niet in te nemen artikelen. Maakten het geld meteen over waar je bijzat. Als we nog eens wat hebben, gaan we zeker weer zaken doen.
Bart Decnop
Bart Decnop
2024-05-12
Vandaag bezoek aan huis van team kost-baar, zeer deskundig duo, goede prijs gekregen voor een prijzig horloge. Nogmaals dank.
Joyce Pronk
Joyce Pronk
2024-04-28
In Rijswijk geweest bij de heer Antaeus Tsakonis en zijn verloofde met sieraden uit de nalatenschap van mijn schoonmoeder. Wat een hartelijke, open en betrouwbare mensen. Alle stukken worden beoordeeld en gewogen waar je bij bent. Na akkoord werd het bedrag direct op mijn bankrekening bijgeschreven. Nogmaals bedankt voor de zeer prettige ervaring!
Rob Raimond
Rob Raimond
2024-04-25
Wij houden een plezierig gevoel over aan onze ontmoeting met Antaeus Tsakonis en Anne Plomb. De heer Tsakonis bleek niet alleen deskundig te zijn, maar tegelijk heel transparant en informatief. Bovendien nam hij uitvoerig de tijd om het e.e.a. te beoordelen en toe te lichten. Al met al werd het een geanimeerde bijeenkomst afgesloten met een faire prijs en met een flesje Griekse wijn. Proost!!!
Gennaro Leone
Gennaro Leone
2024-04-25
Sehr netter freundlicher Kontakt, sachliche Beratung. Da wir Laien in Bezug von Schmuck sind wurden wir ausführlich Informiert . Sehr gerne wieder. Vielen Dank Familie Leone
Beri M
Beri M
2024-04-24
Expertise op z'n best! Antaeus en Anne zijn een topteam en de gastvrijheid was groot! Heel erg bedankt voor de service en raad hun hun zeer zeker aan bij familie en kennissen! Nogmaals bedankt!
Claudia Bertels
Claudia Bertels
2024-04-23
We hebben een groot deel van onze sieraden laten taxeren en ingeleverd tegen een goeie prijs. Aardige en fijne medewerker die ons goed heeft geholpen, we zijn zelfs nog een 2e keer teruggekomen met nog wat sieraden. Mochten we ooit weer eens wat van de hand doen dan zullen we dit weer via deze organisatie doen! Nogmaals bedankt! Yvonne & Claudia Bertels
Stanny Mandias
Stanny Mandias
2024-04-23
Warm en persoonlijk ontvangst!!! Optimaal betrouwbaar en erg prettige communicatie. Service liet niets te wensen over. Ik kan het een ieder aanraden! Nogmaals mijn hartelijke dank aan Antaeus Tsakonis en Anna, die mij bij de receptie ontving en uitgeleide deed. Erg fijne en mooie persoonlijkheden!!!
Dick Smit
Dick Smit
2024-04-18
Vandaag super netjes te woord gestaan en geholpen bij de verkoop van de Breitling van mijn overleden vader. Zeer professioneel geholpen, vriendelijk en betrouwbaar. DANK!
Rob de Vries
Rob de Vries
2024-04-16
15-04-24 in Nieuwegein op afspraak geweest bij Kost-Baar. Uit de nalatenschap van mijn moeder waren wat munten en sieraden te voorschijn gekomen, waarvan wij, de kinderen, de waarde niet konden inschatten. Het kontakt met de heer Tsakonis verliep zeer prettig. Goede uitleg over hoe de taxatie in zijn werk gaat. Alle stukken werden bekeken, gewogen en op waarde geschat. Uiteindelijk bleek het, op enkele kitsch stukken na, best waardevol. Ik kreeg een mooi bedrag aangeboden en na legitimatie stond het geld direct op mijn bankrekening. De week voorafgaand aan de afspraak met de heer Tsakonis was ik langsgeweest bij het Goudwisselkantoor in mijn woonplaats. Uiteindelijk bleken de aangeboden spullen een veelvoud aan waarde te hebben dan mij bij het Goudwisselkantoor werd geboden. Ik wil dit toch even toevoegen. Dus het kontakt met Kost-Baar was prettig en persoonlijk. Er werd tijd genomen voor goede uitleg en uiteindelijk kreeg ik ook een veel mooier en reëler bedrag voor de spullen.

Bekend van radio en televisie

NPO Start
KRO
Max
Funke
Panorama
AD
FD
NOS
NOS