Nieuws

Diamanten juwelen

by | mrt 17, 2021 | Diamant, Sieraden

Diamanten zijn de beste vrienden van een vrouw. Tenminste, Marylin Monroe zong dat in het nummer “Diamonds are a girl’s best friends” en ze had gelijk. Geen enkele edelsteen laat vrouwenharten sneller kloppen dan de diamant. De diamant maakt indruk met zijn sprankeling en zijn puurheid. Maar de steen moet aan bepaalde kwaliteitscriteria voldoen, daarom is de prijsklasse tussen de diamanten in de verschillende kwaliteiten enorm.

Heeft u diamanten juwelen geërfd die u zou willen evalueren en verkopen? Bij Kost-Baar bent u aan het juiste adres. Wij beoordelen uw sieraad geheel vrijblijvend en doen u een koopbod.

De kwaliteitskenmerken zijn onder meer  de 4 C’s . De C staat voor verschillende criteria die experts gebruiken om diamanten te beoordelen.

Natuurlijk zeggen ze dat schoonheid in de ogen van de aanschouwer is. De keuze van een diamant hangt af van persoonlijke smaak en gevoel. Dealers en experts in deze branche moeten echter rekening houden met objectieve kwaliteitscriteria.

De vier C’s 

Vier criteria bepalen de waarde van de steen en daarmee de prijs.

  • Cut (snede)
  • Color (kleur)
  • Clarity (helderheid)
  • Carat (karaat/gewicht)

Cut (snede)

Een slijpvorm geeft de diamant zijn onmiskenbare kleurenspel. De snede hangt rechtstreeks af van de vaardigheid van de diamantsnijder. Het is een criterium waarop de mens invloed kan uitoefenen, de overige criteria (zoals zuiverheid of kleur) worden door de natuur gegeven. Een goede slijpvorm geeft de diamant een optimale spreiding en breking, waardoor de steen zijn ‘vuur’ kan ontwikkelen. Het snijniveau omvat: verhoudingen, snijontwerp en afwerking (symmetrie en gepolijst). De briljant geslepen heeft een ronde vorm. Er zijn minimaal 33 facetten in het bovenste gedeelte (inclusief tafel) en minimaal 24 facetten in het onderste gedeelte (exclusief culet). Over het algemeen moet een diamant minstens 57 facetten hebben. De kwaliteitsniveaus zijn: zeer goed, goed, gemiddeld, laag

 

Weelderige diamanten broche, kussengeslepen diamanten van in totaal 3,75 karaat

In een zeer goed tot goed geslepen diamant met goede verhoudingen, wordt het licht van het ene facet naar het andere gereflecteerd en weerkaatst het licht door de bovenkant of door de tafel van de steen. Als de snede niet optimaal is, bijvoorbeeld te hoog of te vlak, ontsnappen lichtstralen door het onderste gedeelte, waardoor de steen weinig vuur heeft in het oog van de aanschouwer. De geslepen vorm van een diamant is een kwestie van persoonlijke smaak. De ronde briljant slijpvorm is erg populair. Smaragd, traan, hartvorm, prinses en de navette-snit komen ook vaker voor .

 

 

 

 

 

Blauwe diamant, peervormig , 1,83 karaat

Kleur

Als de koolstof in het kristalrooster van de diamanten wordt vervangen door stikstof in lagere concentraties, kunnen gele of bruine kleuren worden geproduceerd. Als er geen of extreem weinig stikstof is, is de diamant kleurloos (wit). Zuivere witte diamanten zijn uiterst zeldzaam. Het element boor zorgt voor een blauwe kleur. Natuurlijk gekleurde diamanten zijn zeer zeldzaam en worden “fancies” genoemd. Zwarte diamanten danken hun kleur aan donkere insluitsels zoals grafiet of bepaalde sulfiden of hun polykristallijne structuur.

 

Duidelijkheid

De zuiverheid van een diamant wordt gemeten aan de hand van zijn interne kenmerken, d.w.z. de mate waarin de steen vrij is van insluitsels. Interne kenmerken zijn:

  • Minerale / kristallijne insluitsels
  • Scheuren
  • Structurele kenmerken (bijv. groei of dubbele lijnen)
  • Vertroebelingen
  • Laser boor groeven

Van een diamant wordt gezegd dat hij onberispelijk is als je als professional geen interne kenmerken kunt zien met een 10-voudige vergrotingsfactor. De beoordeling van de zuiverheid legt niet het numerieke of gebiedsgebonden aandeel van interne kenmerken vast, maar evalueert eerder het uiterlijk van deze kenmerken. De kenmerken zijn gekwalificeerd, bijvoorbeeld gemakkelijk of moeilijk herkenbare kenmerken of lichte of donkere kenmerken enz. Een diamant, waarin niets te herkennen is, wordt geclassificeerd als LC (Loupe-Clean) of foutloos. Een diamant waarin interne kenmerken heel gemakkelijk te zien zijn, wordt geclassificeerd als P3 (Piqué 3).

 

Een 1-karaats diamant gezet in een ring

Karaat

Het gewicht van een diamant wordt altijd gegeven in karaat (ct) met minimaal twee cijfers achter de komma. In de detailhandel moet een “één karaat” ook minstens 1,00 karaat wegen. De karaat is ook verdeeld in 100 punten, dus een diamant van 50 punten weegt een halve karaat. Over het algemeen is het kopen van een halve karaat of een enkele karaat altijd bijzonder verleidelijk voor kopers van sieraden. Steengroottes van 0,07 karaat tot 0,15 karaat worden “Melee” (Frans mengsel) genoemd. Dit zijn zogenaamde passementen.