Barnsteen SMB-fabriek Koenigsberg

Aankoop categorie: Amber

Producten van SMB Manufaktur Königsberg zijn erg populair bij verzamelaars over de hele wereld. Dankzij uitzonderlijk vakmanschap is elk product uniek. We hebben ondertussen met succes veel goede stukken op de markt gebracht en zijn constant op zoek naar nieuwe unieke items van SMB Manufaktur. Heeft u een item uit de SMB-fabriek dat u wilt verkopen? Wij, het team van Kost-Baar, helpen u graag verder!

In 1926 werd in Königsberg (Oost-Pruisen) de eerste Amberfabriek Königsberg (SMB) opgericht. Preussag AG heeft voornamelijk bijgedragen aan de oprichting. De barnsteenfabriek bestond tot 1945 en had meer dan 1.500 mensen in dienst, waarmee het destijds de grootste barnsteenfabriek ter wereld was. De SMB is ontstaan ​​uit de fusie van de Preussag-dochter Bernsteinwerke Königsberg i. Pr. en Hugo Barth GmbH in Danzig, evenals Compelsohn & Co. (Danzig), W.Witzki (Danzig) en HL Perlbach (Königsberg). Weidt (Berlijn). De laatste bedrijven hebben zich gespecialiseerd in de verwerking van barnsteen.

De verwerking van amber werd stopgezet in 1945. Het werk werd voortdurend onderbroken door bombardementen en ten slotte werd het pand van de fabriek gebruikt als tijdelijke opslagplaats voor patronen en geweren.

Na de Tweede Wereldoorlog ging de amberwinning door, zij het onder de naam Kaliningrad Amber Combine, maar dit is niet de juridische opvolger van de fabriek in Königsberg. Het gebouw van SMB Manufaktur is in de loop der jaren in verval geraakt. Pas in 2013 besloot de stad Kaliningrad het gebouw te renoveren en er een barnsteenmuseum in  te openen. Nu komen we terug op de geschiedenis van de oorsprong van SMB Manufaktur. De fusie van de vele bedrijven was niet zonder reden. Er zijn enkele ontwikkelingen geweest op de barnsteenmarkt wat leidde tot dalende verkopen. Dit omvatte de ontwikkeling en verwerking van de kunsthars. Kunsthars werd steeds vaker gebruikt in plaats van natuurlijk en geperst barnsteen, en talloze sigaretten- en pijpuiteinden zouden gemaakt gaan worden van bakeliet in plaats van barnsteen. Bovendien was er het probleem van de overproductie van ruwe barnsteen. Hoge voorraden en een overaanbod van barnsteenartikelen leidden tot prijsdalingen. Om de prijsdaling tegen te gaan, werden nieuwe afzetmarkten veroverd. Eind jaren twintig en begin jaren dertig werden kantoren geopend in verschillende Europese landen en in de Verenigde Staten

Een belangrijk aspect, dat ook door de wet werd ondersteund, is een soort monopolie op het kopen van strandvondsten van SBM Manufaktur. Volgens een wettelijk systeem dat van kracht was in Oost-Pruisen (in 1932), moesten alle gevonden stukjes barnsteen worden overhandigd aan de fabriek in Königsberg. De levering zou natuurlijk ook kunnen plaatsvinden via bepaalde barnsteenkopers of barnsteenbewerkers. De vinder kreeg de huidige marktprijs betaald. De beste barnsteensnijders en -verwerkers werkten voor SMB Manufaktur. De kwaliteit werd continu verbeterd, de verscheidenheid aan producten was uitstekend. Er werden niet alleen sieraden gemaakt, maar ook alledaagse voorwerpen zoals kistjes en sigarettenpijpjes, maar ook religieuze voorwerpen. Natuurlijk kwam de tijdgeest van de nationaal-socialisten ook tot uiting in de productie. Zo werden er werden sporttrofeeën en medailles gemaakt. Gelukkig zijn er veel kunstwerken van SMB Manufaktur bewaard gebleven en worden er op veel tentoonstellingen prachtige producten getoond. Bijvoorbeeld in het Oost-Pruisische Staatsmuseum in Lüneburg en in het Oost-Pruisische Cultuurcentrum in de residentie Ellingen. Het Ambermuseum van Kaliningrad heeft tal van SMB-objecten weergegeven. De eigen collectie van de SBM, die door afwezigheid tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig bewaard is gebleven, bevindt zich nu in het Duitse Barnsteenmuseum in Ribnitz-Damgarten. Deze collectie bleef geheel onbeschadigd doordat deze aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Turkije te zien was.

Bel ons op: 06-28 25 13 11

Bel nu voor een afspraak met Kostbaar.nl

Neem contact op met Kostbaar.nl

2 + 7 =

Team Kostbaar.nl staat voor u klaar

Kostbaar.nl maakt deel uit van het familiebedrijf Schreuders-Moerkerken in Rotterdam, traditie sinds 1926. Schreuders-Moerkerken was het eerste bedrijf dat het wereldwijd unieke concept ontwikkelde om goud te kopen met behulp van touringcars. Neem. nu contact met ons op of laat uw kostbaarheden taxeren bij Kostbaar.nl via het taxatieformulier. Een aankoop vindt plaats in contanten of door directe overboeking, zonder limiet! Wij zorgen ervoor!

Kost-Baar.nl

Meer Amber dat wij aankopen

Bekijk meer

Wat onze klanten vertellen

Désirée Schimmel
Désirée Schimmel
2024-05-13
Nette, professionele inkopers. Zeer vriendelijk en boden een keurige prijs. Transparant in hun handelen en uitleg. Ook prima advies wat te doen bij niet in te nemen artikelen. Maakten het geld meteen over waar je bijzat. Als we nog eens wat hebben, gaan we zeker weer zaken doen.
Bart Decnop
Bart Decnop
2024-05-12
Vandaag bezoek aan huis van team kost-baar, zeer deskundig duo, goede prijs gekregen voor een prijzig horloge. Nogmaals dank.
Joyce Pronk
Joyce Pronk
2024-04-28
In Rijswijk geweest bij de heer Antaeus Tsakonis en zijn verloofde met sieraden uit de nalatenschap van mijn schoonmoeder. Wat een hartelijke, open en betrouwbare mensen. Alle stukken worden beoordeeld en gewogen waar je bij bent. Na akkoord werd het bedrag direct op mijn bankrekening bijgeschreven. Nogmaals bedankt voor de zeer prettige ervaring!
Rob Raimond
Rob Raimond
2024-04-25
Wij houden een plezierig gevoel over aan onze ontmoeting met Antaeus Tsakonis en Anne Plomb. De heer Tsakonis bleek niet alleen deskundig te zijn, maar tegelijk heel transparant en informatief. Bovendien nam hij uitvoerig de tijd om het e.e.a. te beoordelen en toe te lichten. Al met al werd het een geanimeerde bijeenkomst afgesloten met een faire prijs en met een flesje Griekse wijn. Proost!!!
Gennaro Leone
Gennaro Leone
2024-04-25
Sehr netter freundlicher Kontakt, sachliche Beratung. Da wir Laien in Bezug von Schmuck sind wurden wir ausführlich Informiert . Sehr gerne wieder. Vielen Dank Familie Leone
Beri M
Beri M
2024-04-24
Expertise op z'n best! Antaeus en Anne zijn een topteam en de gastvrijheid was groot! Heel erg bedankt voor de service en raad hun hun zeer zeker aan bij familie en kennissen! Nogmaals bedankt!
Claudia Bertels
Claudia Bertels
2024-04-23
We hebben een groot deel van onze sieraden laten taxeren en ingeleverd tegen een goeie prijs. Aardige en fijne medewerker die ons goed heeft geholpen, we zijn zelfs nog een 2e keer teruggekomen met nog wat sieraden. Mochten we ooit weer eens wat van de hand doen dan zullen we dit weer via deze organisatie doen! Nogmaals bedankt! Yvonne & Claudia Bertels
Stanny Mandias
Stanny Mandias
2024-04-23
Warm en persoonlijk ontvangst!!! Optimaal betrouwbaar en erg prettige communicatie. Service liet niets te wensen over. Ik kan het een ieder aanraden! Nogmaals mijn hartelijke dank aan Antaeus Tsakonis en Anna, die mij bij de receptie ontving en uitgeleide deed. Erg fijne en mooie persoonlijkheden!!!
Dick Smit
Dick Smit
2024-04-18
Vandaag super netjes te woord gestaan en geholpen bij de verkoop van de Breitling van mijn overleden vader. Zeer professioneel geholpen, vriendelijk en betrouwbaar. DANK!
Rob de Vries
Rob de Vries
2024-04-16
15-04-24 in Nieuwegein op afspraak geweest bij Kost-Baar. Uit de nalatenschap van mijn moeder waren wat munten en sieraden te voorschijn gekomen, waarvan wij, de kinderen, de waarde niet konden inschatten. Het kontakt met de heer Tsakonis verliep zeer prettig. Goede uitleg over hoe de taxatie in zijn werk gaat. Alle stukken werden bekeken, gewogen en op waarde geschat. Uiteindelijk bleek het, op enkele kitsch stukken na, best waardevol. Ik kreeg een mooi bedrag aangeboden en na legitimatie stond het geld direct op mijn bankrekening. De week voorafgaand aan de afspraak met de heer Tsakonis was ik langsgeweest bij het Goudwisselkantoor in mijn woonplaats. Uiteindelijk bleken de aangeboden spullen een veelvoud aan waarde te hebben dan mij bij het Goudwisselkantoor werd geboden. Ik wil dit toch even toevoegen. Dus het kontakt met Kost-Baar was prettig en persoonlijk. Er werd tijd genomen voor goede uitleg en uiteindelijk kreeg ik ook een veel mooier en reëler bedrag voor de spullen.

Bekend van radio en televisie

NPO Start
KRO
Max
Funke
Panorama
AD
FD
NOS
NOS