Bezit u een art nouveau of art deco object, een sculptuur of een kunstwerk? Vaak weten de klanten niet hoe ze het stuk moeten classificeren en wat het zelfs waard is. Komt het uit het Art Nouveau of uit Art Deco-tijdperk? Of misschien is het een imitatie uit de jaren 50 of 60. Het is helemaal niet eenvoudig om een ​​object te classificeren, om een ​​kopie van alles correct te herkennen. Kost-Baar staat ​​hierbij altijd tot uw dienst, of het nu gaat om pure waardering of verkoopintentie. Wij helpen u graag verder! Voor het onderwerp waardering en aan- of verkoop zijn wij het juiste aanspreekpunt. We hebben internationale handelsbetrekkingen met particuliere verzamelaars, veilinghuizen en zakenmensen en zijn daarom niet, zoals de meeste andere dealers, gelokaliseerd. Kost-Baar met zijn algemeen directeur Marius Tsakonis kan sinds 1926 een lange traditie op het gebied van handel in kostbaarheden documenteren . We laten u kort kennismaken met de verschillende tijdperken:
Art Nouveau-tijdperk
Waarom wordt deze periode in de kunstgeschiedenis Art Nouveau genoemd? Iedereen heeft zich deze vraag waarschijnlijk gesteld. Deze art direction is vernoemd naar het Münchener kunsttijdschrift “Die Jugend” en beleefde zijn hoogtijdagen in de periode 1890-1910. Deze kunststijl “Art Nouveau” is internationaal bekend. In die tijd wilde het kunsttijdschrift van München iets fris, modern en origineels overbrengen. “De jeugd” belichaamde het idee iets nieuws te durven, een blik over de eigen neus te wagen, de frisse wind van die tijd waaide en zou veranderingen met zich mee moeten brengen.
Optische kenmerken van de Art Nouveau-periode zijn:
- Decoratieve, gebogen lijnen
- Bloem elementen
- Decoratief oppervlakontwerp
- Symmetrie van de elementen
- Symbolische figuren
De kunstenaars van het Art Nouveau- tijdperk wilden meer frisheid en variatie brengen in het dagelijks leven. De objecten moeten functioneel zijn en ook een lust voor het oog, dus esthetisch. Art Nouveau wordt overal gebruikt: In meubeldesign, architectuur, schilder- en beeldhouwkunst en bij de vervaardiging van sieraden, sculpturen en glaswerk. De Art Nouveau-kunstenaars laten zich inspireren door de natuur en haar dieren in het wild. Ornamenten zijn ontworpen met bloemmotieven, dierensymbolen worden overal gebruikt. Dieren worden gebruikt in verband met bepaalde deugden, de kunstenaars lieten zich inspireren door oude kunsttijdperken uit het verleden en wilden dit in deze moderne tijd implementeren.
Beroemde art-nouveaukunstenaars:
- Arnold Lyongrün (geboren op 2 oktober 1871 in Oost-Pruisen, † 1935 in Hamburg)
- Gustav Klimt (geboren 14 juli 1862 in Baumgarten bij Wenen, † 6 februari 1918 in Wenen
- Bruno Zach (geboren op 6 mei 1891 in Zhytomyr, Oekraïne; † 20 februari 1945 in Wenen
- Alfons Mucha (24 juli 1860-14 juli 1939) staat bekend als de ‘vader van de affichekunst’
- René Lalique (1860-1945), de “uitvinder van moderne sieraden”
- Otto Wagner (1841-1918) is een van ’s werelds belangrijkste architecten
- Louis Comfort Tiffany, Amerikaanse schilder en glaskunstenaar
Art Deco-tijdperk
Het Art Deco-tijdperk bloeide tussen de jaren 1920 en 1940 en beïnvloedde alle kunst en levensgebieden. De art-decostijl loopt als een rode draad door architectuur, interieurs, meubels, kleding, sculpturen en alledaagse voorwerpen. Deze stijl wordt de kunst van elegantie genoemd. De term Art Deco komt uit het Frans en betekent zoiets als “arts decoratifs” – vertaald: decoratieve kunsten. Parijs, met zijn extravagantie en kosmopolitisme, werd aan het begin van de 20e eeuw het centrum van de Art Deco-beweging.
Optische kenmerken van de Art Deco-periode:
- Verschillende materialen gecombineerd (chroom, leer, staal, hout)
- Duidelijke lijnen
- Scherpe randen
- Elegantie en symmetrie
- Hoogglans elementen zoals chroom, spiegels
Deze stijl werd voor het eerst gepresenteerd aan een internationaal publiek in 1925 in de Parijse tentoonstelling “Exposition Internationale des Arts Decoratifs et Industriels Modernes”. Deze naoorlogse periode was rijp voor verandering, men verlangde naar luxe en schoonheid. Dankzij massaproductie en het gebruik van inferieure materialen werden veel objecten betaalbaar voor alle lagen van de bevolking. De Tweede Wereldoorlog en de daaruit voortvloeiende ontberingen maakten abrupt een einde aan deze kunstbeweging.
Beroemde art-decokunstenaars
- Henri Matisse (geboren 31 december 1869 in Le Cateau-Cambrésis, Frankrijk, † 3 november 1954 in Cimiez)
- Georges Braque (geboren op 13 mei 1882 in Argenteuil, Département Val-d’Oise, † 31 augustus 1963 in Parijs)
- Pablo Picasso (geboren 25 oktober 1881 in Málaga, † 8 april 1973 in Mougins, Frankrijk)
- Haralamb Chiparus (geboren 16 september 1886 in Dorohoi, † 22 januari 1947 in Parijs) beeldhouwer
- Ferdinand Preiss (geboren 13 februari 1882 in Erbach, † 1943 in Berlijn) beeldhouwer